Vanaf het midden van de 19e eeuw was Japan een inspiratiebrom voor westerse kunstenaars. Vincent van Gogh verzamelde Japansen prenten en schilderde zijn bloeiende pruimenbomen naar een houtsnede van Utagawa Hiroshige (1857).
Ishikawa Toraji, Suzu no ne (1935)
Uit de collectie van Elise Wessels is een selectie van 170 Japanse prenten te zien in het Rijksmuseum van begin 20e eeuw.
Koizumi Kishio, Shinjuku (Tokyo, 1935)
Een tijd van snelle industrialisatie en modernisering in Japan met grote veranderingen in het landschap en maatschappelijke verhoudingen. Voor kunstenaars betekende het ook nieuwe perspectieven. Het leverde 2 stromingen op in de prentkunst: de Sosaku Hanga en de Sosaka Hanga.
Ishii Hakutei, Mizugi (1932)
Enerzijds werd in de kunst teruggegrepen naar de traditionele printtechnieken, de houtsnede en de blokdrukkunst. Maar er werd ook geëxperimenteerd en nieuwe thema's toegevoegd, zoals hierboven een zwemster uit de serie 'Moderne Vrouw' van Ishii Hakutei.
Uehara Konen, Dotonbori (1928)
De mooi uitgevoerde catalogus biedt een goede introductie op de twee soorten prentkunst: de Sosaku Hanga en de Shin Hanga, de laatste was een stijl die nauw verwant was met de Japanse klassieke Ukiyo-e prentkunst. De Sosaku experimenteerde meer en verwerkte ook de moderniteit in de afbeeldingen.
De tentoonstelling Japan: Modern is tot 11 september te zien in het Rijksmuseum Amsterdam.