Japan: Modern. Collectie Elise Wessels

 

Vanaf het midden van de 19e eeuw was Japan een inspiratiebrom voor westerse kunstenaars. Vincent van Gogh verzamelde Japansen prenten en schilderde zijn bloeiende pruimenbomen naar een houtsnede van Utagawa Hiroshige (1857). 

 

Ishikawa Toraji, Suzu no ne (1935)

Uit de collectie van Elise Wessels is een selectie van 170 Japanse prenten te zien in het Rijksmuseum van begin 20e eeuw. 

Koizumi Kishio, Shinjuku (Tokyo, 1935)

Een tijd van snelle industrialisatie en modernisering in Japan met grote veranderingen in het landschap en maatschappelijke verhoudingen. Voor kunstenaars betekende het ook nieuwe perspectieven. Het leverde 2 stromingen op in de prentkunst: de Sosaku Hanga en de Sosaka Hanga. 

Ishii Hakutei, Mizugi (1932)

Enerzijds werd in de kunst teruggegrepen naar de traditionele printtechnieken, de houtsnede en de blokdrukkunst. Maar er werd ook geëxperimenteerd en nieuwe thema's toegevoegd, zoals hierboven een zwemster uit de serie 'Moderne Vrouw' van Ishii Hakutei.

Uehara Konen, Dotonbori (1928)

De mooi uitgevoerde catalogus biedt een goede introductie op de twee soorten prentkunst: de Sosaku Hanga en de Shin Hanga, de laatste was een stijl die nauw verwant was met de Japanse klassieke Ukiyo-e prentkunst. De Sosaku experimenteerde meer en verwerkte ook de moderniteit in de afbeeldingen. 

 

De tentoonstelling Japan: Modern is tot 11 september te zien in het Rijksmuseum Amsterdam.

 

aaap-logo

Triple A Projects
Emmastraat 1 E
2595 EG Den Haag

(geen bezoekadres)

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

+31 6 3719 5684 (10.00 - 17.00)

KvK Den Haag: 61526568

kunst op afspraak

Bent u geïnteresseerd in een van de werken van onze kunstenaars? Wij adviseren u graag bij het kopen van een van de werken uit onze collectie. Uiteraard begrijpen wij dat u een werk soms niet alleen op basis van een foto wilt kopen, daarom stellen wij u op afspraak graag in de gelegenheid een werk persoonlijk te bezichtigen. Neem contact op met Triple A Projects en een van de partners zal graag uw vragen beantwoorden en u verder helpen met de aanschaf van een schitterend kunstwerk.   

projecten voor de kunst

Triple A Projects zet zich actief in voor haar kunstenaars om de werken op passende wijze onder de aandacht van kunstliefhebbers te brengen. Wij zullen regelmatig exposities organiseren waarbij een selectie van onze collectie getoond zal worden, deze evenementen worden tijdig aangekondigd. Mocht u vragen hebben over onze projecten, ideeën willen aandragen of kunt u helpen bij onze inspanningen dan horen wij dat natuurlijk graag. Wij zijn telefonisch of per mail bereikbaar voor uw suggesties en kijken uit naar uw reacties.   

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

allaboutartprojects.nl maakt gebruik van cookies voor functionele en analytische doeleinden. Door het plaatsen van cookies kunnen we jou als gebruiker een optimale ervaring bieden én leren hoe we onze informatie beter aan kunnen laten sluiten op je behoeften. Lees onze privacy verklaring voor meer informatie.
Ok