Middelheimmuseum Antwerpen

Sinds Lode Craeybeckx in 1950 het initiatief nam voor het Middelheimmuseum is het uitgegroeid tot één van de meest imposante beeldentuinen van Europa. De collectie bestaat op dit moment uit 400 beelden, waarvan er ruim 200 in het park staan. De initiator en socialistische burgemeester van Antwerpen: Lode Craeybeckx is door Vic Gentils op passende wijze vereeuwigd met een romp van ploegscharen en een toga van staal. Het oude Middelheimpark wordt al in de 14e eeuw genoemd. Het heeft inmiddels een oppervlak van 30 ha en buiten het Kasteel zijn er meerdere tentoonstellingspaviljoens, een bloementuin en een boomgaard aangelegd. In 2000 heeft het park een nieuwe buitenlocatie gekregen, ontworpen door de Franse landschapsarchitect Michel Desvigne. Hier is ruimte voor de nieuwste aankopen, zoals the Bridge without a name van Ai Weiwei (2015). In het park staan de oude en nieuwe 'avant garde' naast elkaar en er is een grote collectie Franse beeldhouwkunst vanaf Rodin te zien. Voor mij is het Zotte Geweld (1912) van Rik Wouters de meest overtuigende representant van de levensvreugd en zorgeloosheid, die Middelheim in ons oproept.

Nel de vrouw van Rik Wouters was zijn favoriete model, hij beeldde haar veelvuldig af in zijn kleurrijke schilderijen, maar zijn voorliefde ging uit naar de beeldhouwkunst.

erwin wurm all about artprojects

Vlak bij het kasteel duikt Misconceivable (2010) van Erwin Wurm het water in. 

tony cragg all about artprojects

Tony Cragg: Envelope - 1996 (238 x 150 cm) - brons

De verstilde dolmen van de Franse kunstenaar Eugène Dodeigne geven het bos een mystieke uitstraling. De Drie Staanden zijn gemaakt van ruwe blauwe hardsteen afkomstig uit Soignies.

dodeigne all about artprojects

Eugène Dodeigne - Drie Staanden - 1978 (190 x 61 x 52 cm)

pablo gargallo all about artprojects

Pablo Gargallo - Profeet - 1933 (236 x 65 x 50 cm) brons

Pablo Gargallo deelde met Picasso een atelier in Parijs rond 1930, hij experimenteerde met diverse materialen, maar maakte ook klassieke sculpturen in marmer en steen.

middelheim all about artprojects

manzu all about artprojects

Giacomo Manzu - de Kardinaal - 1952 (170 x 49 x 51 cm)

Manzu was persoonlijk bevriend met paus Johannes XXIII en combineerde het marxisme en Rooms-katholieke geloof, voor Italië geen ongewone combinatie. Er zijn meer dan vijftig verschillende beelden van Kardinalen door hem gemaakt.

jessica stockholder all about artprojectsJessica Stockholder - Born of Landscape Linoleum - 1999 (250 x 840 x 1270 cm)

Deze installatie bestaat uit beton, nylon, metaal en buxus. Jessica Stockholder heeft in deze 'collage' optimaal gebruik gemaakt van de natuurlijke omgeving van het park: de buxus haag is een onderdeel van het kunstwerk geworden.

kunstwerkplaatsing all about artprojects

een nieuw kunstwerk wordt geplaatst

Het Middelheimmuseum en -park zijn om te bezoeken meer dan de moeite waard. Er zijn maar weinig plaatsen in Europa, die zo'n indrukkende collectie beeldhouwwerken kunnen tentoonstellen. Middelheim is het hele jaar geopend, alleen op maandagen gesloten. Bezoektijden zijn van 10-17, in de zomermaanden is er een verlengde opening (20.00 uur).

Bezoekadres van het Middelheimmuseum is: Middelheimlaan, Antwerpen.

aaap-logo

Triple A Projects
Emmastraat 1 E
2595 EG Den Haag

(geen bezoekadres)

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

+31 6 3719 5684 (10.00 - 17.00)

KvK Den Haag: 61526568

kunst op afspraak

Bent u geïnteresseerd in een van de werken van onze kunstenaars? Wij adviseren u graag bij het kopen van een van de werken uit onze collectie. Uiteraard begrijpen wij dat u een werk soms niet alleen op basis van een foto wilt kopen, daarom stellen wij u op afspraak graag in de gelegenheid een werk persoonlijk te bezichtigen. Neem contact op met Triple A Projects en een van de partners zal graag uw vragen beantwoorden en u verder helpen met de aanschaf van een schitterend kunstwerk.   

projecten voor de kunst

Triple A Projects zet zich actief in voor haar kunstenaars om de werken op passende wijze onder de aandacht van kunstliefhebbers te brengen. Wij zullen regelmatig exposities organiseren waarbij een selectie van onze collectie getoond zal worden, deze evenementen worden tijdig aangekondigd. Mocht u vragen hebben over onze projecten, ideeën willen aandragen of kunt u helpen bij onze inspanningen dan horen wij dat natuurlijk graag. Wij zijn telefonisch of per mail bereikbaar voor uw suggesties en kijken uit naar uw reacties.   

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

allaboutartprojects.nl maakt gebruik van cookies voor functionele en analytische doeleinden. Door het plaatsen van cookies kunnen we jou als gebruiker een optimale ervaring bieden én leren hoe we onze informatie beter aan kunnen laten sluiten op je behoeften. Lees onze privacy verklaring voor meer informatie.
Ok